poniedziałek, 8 sierpnia 2011

KLUSKI ŚLĄSKIE

1 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

 

Wykonanie:



Krok 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce.
Krok 2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy.
Krok 3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę.
Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
Krok 4. Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Krok 5. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz