Snow-Falling-Effect

niedziela, 6 listopada 2011

Pierogi z mięsem

Przepis na pierożki pochodzi z bloga Margarytki-http://margarytka.blogspot.com/
Ciasto na pierogi:
  • 750 g mąki pszennej
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czubata soli

Farsz mięsny:
700 g mięsa od szynki albo łopatki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
3-4 łyżki kaszy manny
sól, pieprz, majeranek


Najpierw przygotowujemy farsz, aby ciasto nie wysychło. Zresztą ja robię takie jak do ruskich:)
Cebulę i czosnek obrać. Czosnek posiekać bardzo drobno, a cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso zmielić, dodać do niego podsmażoną cebulkę, jajko, kaszę manną, bułkę tartą i przyprawy oraz ok 1 -2 łyżek majeranku. Wszystko wyrobić na gładka masę. Jeśli jest za sucha dodać trochę przegotowanej wody. Przykryć.

Z podanych składników zagnieść ciasto,  podzielić na części. Jedna część rozwałkować (a potem następne), wycinać krążki szklanką albo kubkiem (zależy jakie duże chce się mieć pierogi). Nakładać farsz i zlepiać dokładnie boki...
Ciasto tak przygotowane jest miękkie, dobrze się rozwałkowuje i świetnie lepi...

Zagotować w dużym garnku wodę, wsypać 1-2 łyżeczki soli, wrzucać pierogi, po wypłynięciu na górę gotować ok 6 - 10 minut, aby mięsko w pierogach się ugotowało.
Poleć usmażoną cebulką albo skwareczkami...

SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz