Snow-Falling-Effect

poniedziałek, 29 lutego 2016

Biały ser z jogurtów greckich




Pyszny biały ser z jogurtów greckich, delikatny rozpływający się w ustach. 


  • 750 g jogurtu greckiego (użyłam z biedronki i stwierdzam, że jest idealny i najlepszy)
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki śmietany
  • garść szczypiorku
Wszystko mieszamy, na głębokim talerzu wykładamy pieluchę tetrową lub gazę. Wylewamy na to masę i zawiązujemy. Wieszamy to w takim miejscu aby spokojnie woda mogła sobie ociekać. Masa ta ma wisieć 24h. Po tym czasie wkładamy jeszcze na kilka godzinek do lodówki. Jeśli widzimy, że w trakcie ociekania pielucha czy gaza stanie się luźniejsza to ją poprawmy-zrobi to nam idealny kształt serka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz