Snow-Falling-Effect

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Rolada Bezowa Brzoza



Pyszna i świetnie wyglądająca rolada Brzoza. Inspiracja od Pani Wandy Tembre, jednakże zmieniłam kilka rzeczy by robiło się ją z przyjemnością.

BISZKOPT:
5 jaj
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2łyżki gorącej wody

Białka ubijamy na puszystą pianę dodajemy partiami połowę cukru, w drugiej misce ucieramy żółtka z pozostałą połowa cukru i dodajemy 2 łyżki gorącej wody. Do piany z białek dodajemy masę z żółtek oraz produkty sypkie delikatnie i partiami wsypujemy (obie mąki i proszek). Wszystko delikatnie mieszamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 160* przez 15 minut.
Na blacie wykładamy pergamin i posypujemy kakao  na to wykładamy z piekarnika biszkopt dnem do góry. Przykrywamy mokrym ręcznikiem i czekamy ok 2 minut. Ściągamy ręcznik oraz pergamin z góry. Natomiast z pergaminem z pod spodu zaczynamy zwijać roladę. Zwiniętą roladę odstawiamy do ostygnięcia.

Masa czekoladowa:

100g czekolady gorzkiej (jak największa zawartość kako)
50 g czekolady mlecznej
50 g mąki pszennej
500 ml mleka
6 żółtek
0,5 szklanki cukru pudru
1 kostka masła 200g

Mleko zagotowujemy z połową cukru, następnie Żółtka ucieramy z drugą połową cukru i dodajemy mąkę. W osobnej miseczce rozdrabniamy czekolade i wstawiamy na 1 minute do mikrofalówki.
Do zagotowanego mleka wlewamy masę jajeczną i zagotowujemy do zgęstnienia tj. ok 2 minuty. Do zagotowanej masy dodajemy czekoladę i energicznie mieszamy. Jeśli masa będzie zawierać czekoladowe grudki to proponuję przetrzeć przez sitko. Nakrywamy masę folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy na puch i łyżkami dodajemy masę czekoladową.

Bezowe rureczki-atrapa brzozy
6 białek
1 szklanka cukru pudru
 szczypta soli
kako do oprószenia

Białka z solą ubijamy na sztywną, puszystą masę partiamy dodajemy cukier. Piana musi być bardzo lśniąca. Na blaszkę wykładamy pergamin i delikatnie smarujemy olejem, masę przekładamy do rękawa z okrągłą końcówką i wyciskamy pałeczki/ruloniki.
Bezy suszymy! Czyli wkładamy do rozgrzanego piekarika do 180* po 5 sekundach zmniejszamy temperaturę do 120* i suszymy ok 70-80 min. Po zakończeniu suszenia pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.

ROLADĘ BISZKOPTOWĄ rozwijamy i smarujemy masą czekoladową. Nabrzegu rolady układamy 2 ruloniki i z powrotem zwijamy roladę.

MASA NA WIERZCH, która będzie trzymać rulonikito:
50g masła
3 łyżki cukru pudru
Masło ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy nim zwiniętą roladę. Na roladę bardzo delikatnie wykładamy ruloniki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz