niedziela, 3 sierpnia 2014

Ogórki Małosolne

Już mamy sierpień, ogórki zbieramy pełnymi wiadrami, dzisiaj przepis na pyszne małosolne ;)

Ja zawsze robię duży słoik, który ma 3L i wszystkie składniki podam na ten właśnie słoik;) Tak naprawdę robię na "oko" a wychodzą najlepsze w mieście;)


3 kg ogórków
koszyczki kopru-grube gałązki
liście chrzanu ok 2 szt
2 małe laski chrzanu
czosnek ok 10 ząbków
sól kamienna 3 kopiate łyżki
3l wody

 Wodę zagotowuję z solą proporcja to 1łyżka na 1l wody, pozostawiam do ostudzenia. Ogórki myję, nie odcinam końcówek, wszystko "upycham" w słoiku. Na samo dno daję liść chrzanu, koper i czosnek ogórki układam jak popadnie oby weszło jak najwięcej. Moja mama zawsze układa łebkiem w dół, nie wiem co to za teoria ale zarówno jedne jak i drugie ogórasy wychodzą przepyszne. Tak napchany sloik delikatnie zakręcam i stawiam w słóńcu pierwsze 3 dni. Wychodzą przepyszne, twarde i nadają się nawet na zupę ogórkową;)

1 komentarz: