SKŁADNIKI:
- 1 kg sera w wiaderku (z lidla)
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka cukru kryształu
- 0,5 l śmietany 30%
- można dodatkowo dodać aromat cytrynowy
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 galaretka truskawkowa na wierzch ciasta
Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy.
Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy śmietanę na sztywno.
Do masy serowej delikatnie wlewamy tężejącą galaretkę i delikatnie mieszamy. Następnie musimy wmieszać bitą śmietanę.
Taką mase wylewamy na blaszkę, na której są ułożone biszkopty. Odstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy galaretkę wg przepisu podanym na opakowaniu. Wylewamy na wierzch. Znów wkładamy do lodówki;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz