środa, 12 sierpnia 2015

Power Fruits Sernik na zimno z owocami:)

SERNIK NA ZIMNO POWER FRUITS

 Biszkopt:
- 4-5 jaj
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki cukru kryształu

Biszkopt:
 Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem. Wszystko wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 15-18 min w 170* Biszkopt przekrawamy na pół.

SKŁADNIKI na masę serową:
  • 1 kg sera w wiaderku (z lidla)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 0,5 l śmietany 30%
  • można dodatkowo dodać aromat cytrynowy
Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy. 
Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy śmietanę na sztywno. 
Do masy serowej delikatnie wlewamy tężejącą galaretkę i delikatnie mieszamy. Następnie musimy wmieszać bitą śmietanę. 
Taką masę wylewamy na wcześniej wyłożone Galaretki owocowe, które ułożone są na 1 części BISZKOPTA i przykrywamy drugim.  

GALARETKI OWOCOWE

 Na ok 12 szt czyli na ciasto-blacha prostokątna
  • 3 opakowanie galaretki zielonej agrestowej
  • 2 banany
  • garść borówek amerykańskich
  • garść malin
  • kiść  winogron (chociaż nie polecam gdyż ciężko się kroi)
  • 2-3 nektaryny
  Galaretki (wszystkie) rozpuścić w 3 szklankach  wrzątku i wystudzić. Owoce umyć, banana pokroić na plasterki. Nektarynki w drobną kosteczkę (nie obierać). Wszystkie owoce umieścić w literatkach maksymalnie nałożyć owoców do połowy literatek.Zalać tężejącą galaretką (też do połowy literatek) i wstawić do lodówki a gdy lekko się zetną zalać wystające maliny, bo owoce lekko pójdą do góry. Tak przygotowane galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

BISZKOPT-galaretki-masa sernikowa-biszkopt





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz