Biszkopt:
- 4-5 jaj
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki cukru kryształu
Biszkopt:
Białka
ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do
pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo
żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem.
Wszystko wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 15-18 min w 170* Biszkopt przekrawamy na pół.
SKŁADNIKI na masę serową:
- 1 kg sera w wiaderku (z lidla)
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka cukru kryształu
- 0,5 l śmietany 30%
- można dodatkowo dodać aromat cytrynowy
Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy.
Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy śmietanę na sztywno.
Do masy serowej delikatnie wlewamy tężejącą galaretkę i delikatnie mieszamy. Następnie musimy wmieszać bitą śmietanę.
Taką masę wylewamy na wcześniej wyłożone Galaretki owocowe, które ułożone są na 1 części BISZKOPTA i przykrywamy drugim. GALARETKI OWOCOWE
Na ok 12 szt czyli na ciasto-blacha prostokątna
- 3 opakowanie galaretki zielonej agrestowej
- 2 banany
- garść borówek amerykańskich
- garść malin
- kiść winogron (chociaż nie polecam gdyż ciężko się kroi)
- 2-3 nektaryny
BISZKOPT-galaretki-masa sernikowa-biszkopt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz