Biszkopt:
- 6 jaj
- 0,5 szkl. cukru kryształu
-1 szkl. mąki pszennej(tortowej)
-1 budyń czekoladowy
-1 łyżeczka octu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier.
Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet. Na koniec budyń, mąkę i proszek wszystko razem wymieszane. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min w temp. 180* Gdy ostygnie przekrajamy na pół.
DODATKOWO:
Potrzebujemy 2 opakowania ciastek Paryskich z Biedronki( podłużne przekładane kremem i marmoladą)
Masa Michałkowa:
0,5l śmietany kremówki 30% (najlepsza Rawicka z woreczka dostępna w Dino)
250 g serka mascarpone
1 śmietan-fix
12-15 michałków w białej czekoladzie
Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i dodajemy do ubitej serek mascarpone. Na koniec wrzucamy pokruszone michałki:)
POLEWA:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 1/4 szklanki wody)
POLEWA:
Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier, kakao o wlewamy rozpuszczoną żelatynę. To wszystko zagotowujemy i studzimy. Wystudzoną polewę wylewamy na ciasto:)
PRZEŁOŻENIE:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz