poniedziałek, 12 października 2015

Śmietanowiec

Przepyszny, rozpływający się w ustach-kolorowy!


Śmietanowiec Lenki

Składniki:
- 5 jaj
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Obie mąki przesiewamy do ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy. Dno blaszki wykładamy pergaminem i przelewamy masę, pieczemy ok 20 min w temp. 160-170
Po wystudzeniu przekrawamy na 2 częsci.


W między czasie przygotowujemy galaretki 4 szt. (różne smaki i kolory), 1 galaretka w 1 szklance wody. Odstawiamy by stężały. Później kroim w kostkę.

MASA:
- 1 litr śmietany kremówki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w szklance wody ( zamiast żelatyny można rozrobić galaretkę cytrynową w 1 szklance wody).

Śmietanę delikatnie ubijamy, dodajemy cukier a na koniec wlewamy żelatynę mieszamy. Kiedy masa się połączy wsypujemy galaretki i bardzo delikatnie mieszamy.

Wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.

1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda smakowicie :) aż chyba się zmuszę i coś upiekę dla mojej rodzinki :P
    Wpadła mi w oko Twoja zastawa, szukam właśnie podobnej w Technica.
    Super przepisy na Twoi blogu, będę zaglądać częściej ;)

    OdpowiedzUsuń