Pyszny sernik z dodatkiem pianki bezowej ;)
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
30 dag mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
150 g masła lub margaryny
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na 30 min. Wyciągnąć z lodówki i samo ciasto ruche zapiec na blaszcze w piekarniku ok 10-12 min w 170*
Masa serowa:
1,20 kg sera
2 jajka
4 żółtka
1 budyń
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
3/4 cukru kryształu
Jajka z żółtkami zmiksować dodawać po łyżce cukru aby powstała biała puszysta masa. Następnie dodać ser, budyń, olej mleko zmiksować. Wylać na podpieczone ciasto i piec ok 1godziny w 160-170*
Bezowa Pianka:
6 białek
1 szklanka cukru
Na 10 min przed końcem pieczenia ubijamy pianke z białek i stopniowo dodajemy cukier. Piankę wylewamy na sernik i robimy paski:) Pieczemy ok 10-12 min do zarumienienia bezy.
UWAGA! Bezy nie należy spiekać gdyż nie pojawi się rosa. Dodatkowo ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz