- 200 g mąki
- 4 jaja
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 szklanka wody
LUKIER:
ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy
Przygotowanie:
- Wodę z masłem i szczyptą soli zagotowujemy.
- Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, zmniejszamy ogień i ucieramy (mieszamy) tak by masa zaczęłą odchodzić od ścianek garnka.
- Studzimy, wystudzone miksujemy z jajami.
- Papier do pieczenia tniemy na kwadraty (wzdłuż szerokości 3 kwadraty powinny wyjść).
- Masę nakładamy do szprycy o najgrubszej końcówce i wyciskamy koło na każdym kwadracie z papieru.
- Olej rozgrzewamy, smażymy do koloru słomkowego.
- Papier z ciastem wykładamy ciastem do spodu czyli przewracamy.
- Studzimy polewamy lukrem:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz