niedziela, 20 marca 2016

Galareta-Galantyna Wieprzowa "Zimne Nóżki"

U mnie w domu zajadają się galaretą jest zawsze na każde święta te małe i te większe. Podawana z octem i pysznym domowym chlebkiem.


 

SKŁADNIKI:

  • 2 nogi wieprzowe
  • 2 golonki
  • połówka selera
  • połówka por
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • lubczyk
  • cebula cała opalona (taka jaką dajemy do rosołu)
  • czosnek 6 ząbków
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz ziołowy
  • (sól, magi, vegeta, pieprz czarny)
  • Dodatkowo: żelatyna ok 5 łyżek, oraz kukurydza konserwowa




  1. Nogi i golonki  porządnie myjemy zalewamy wodą, wrzucamy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Gotujemy ok 2-3 godzin, kiedy mięso golonki będzie miękkie i będzie odchodziło od kości. W przepisie wspomniałam o żelatynie gdyż spotkałam się ostatnio z tym, że galareta słabo stężała, wiec dla bezpieczeństwa dodaję żelatynę.
  2. Kiedy mięso będzie miękkie, wszytsko odcedzamy na druszlaku, nad drugim garnkiem. Przelany wywar odstawiamy na bok (jeśli widzimy, że podczas odcedzenia sporo go ubyło  to dolewamy przegotowanej wody- powinno być tak 3,5l). Doprawiamy, musi być w miarę słony i zagotowujemy. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy rózgą.
  3. W między czasie mięsko z golonek kroimy na kawałeczki. Ja skóry i wszystko tłuste odrzucam ale jeśli ktoś lubi to spokojnie można dodać.
  4. Szykuję specjalne foremki na galaretę, jeśli takowych nie mamy mogą to być literatki, filiżanki.
  5. Na spód dodaję kilka zieren kukurydzy, marchewkę z wywaru pokrojoną w talarki, zieloną pietruszkę. Na to wykładamy mięsko (dobrze jest do pokrojonego mięska wcisnąć jeszcze z 3 ząbki czosnku i wymieszać). Zalewamy wywarem i odstawiamy do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz