poniedziałek, 24 marca 2014

Wielkanocna Baba Cytrynowa

Przepyszna i delikatna taka oto BABA Wielkanocna.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cytryny
  • 1/4 szkl oliwy z oliwek bądź oleju
Cytrynę umyć i sparzyć a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce o malutkich oczkach. Obydwie cytryny wycisnąć i dodać do nich oliwę. Proszek do pieczenia przesiać z mąkami. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę. Dodać cukier dalej miksować. Kiedy białka ubijemy z cukrem dodajemy na przemian żółtka, cytrynę z oliwą i mąki. Miksować tak długo aż powstanie jednolita konsystencja. Na koniec dodać skórkę z cytryny. 
Piec w wyłożonej pergaminem keksówce ok 40 min w 170* do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną babę wystudzić posypać cukrem pudrem bądź polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz