Składniki:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl mąki tortowej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 cytryny
- 1/4 szkl oliwy z oliwek bądź oleju
Cytrynę umyć i sparzyć a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce o malutkich oczkach. Obydwie cytryny wycisnąć i dodać do nich oliwę. Proszek do pieczenia przesiać z mąkami. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę. Dodać cukier dalej miksować. Kiedy białka ubijemy z cukrem dodajemy na przemian żółtka, cytrynę z oliwą i mąki. Miksować tak długo aż powstanie jednolita konsystencja. Na koniec dodać skórkę z cytryny.
Piec w wyłożonej pergaminem keksówce ok 40 min w 170* do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną babę wystudzić posypać cukrem pudrem bądź polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz