Snow-Falling-Effect

poniedziałek, 5 listopada 2012

Ciasto Pijana wiśnia

Po dniu pełnym relaksu, wymyśliłam przepis na Ciasto Pijana Wiśnia;)
Bardzo proste a zarazem smakowite;)U mnie w domku zrobiło furorę;)Można przygotować  wersję dla dzieci bez alkoholu.


Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
szczypta soli
2 łyżki kakao
Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i olej  a na sam koniec dodać obydwie mąki przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia a następnie kakao.
Piec w 170-180* około 20 min.


Na masę Wiśniową zwana frużeliną:

1l soku wiśniowego (kompot) u nas w domu jest taka tradycja, że w czasie sezony wiśniowego zasypujemy wiśnie cukrem i do słoików na sezon zimowy jak znalazł;)
3 galaretki wiśniowe
500g wiśni (wiśnie z tego kompotu)

Na soku wiśniowym sporządzić galaretki. A wiśnie namoczyć w ok 200 ml alkoholu najlepiej gdyby to była czysta wódka.

Pianka śmietanowa:

500 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a na koniec cienkimi strużkami żelatynę. 

Na upieczony biszkopt wykładamy cienką warstwę pianki. NA piance układamy wiśnie i zalewamy frużeliną. Na zastygnięta frużelinę dajemy resztę pianki i dekorujemy:)

Zdjęcia nie mam, ponieważ ciasto błyskawicznie zniknęło ze stołu:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz