Po dniu pełnym relaksu, wymyśliłam przepis na Ciasto Pijana Wiśnia;)
Bardzo proste a zarazem smakowite;)U mnie w domku zrobiło furorę;)Można przygotować wersję dla dzieci bez alkoholu.Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżki kakao Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i olej a na sam koniec dodać obydwie mąki przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia a następnie kakao. Piec w 170-180* około 20 min.
Na masę Wiśniową zwana frużeliną:
1l soku wiśniowego (kompot) u nas w domu jest taka tradycja, że w czasie sezony wiśniowego zasypujemy wiśnie cukrem i do słoików na sezon zimowy jak znalazł;) 3 galaretki wiśniowe 500g wiśni (wiśnie z tego kompotu)
Na soku wiśniowym sporządzić galaretki. A wiśnie namoczyć w ok 200 ml alkoholu najlepiej gdyby to była czysta wódka.
Pianka śmietanowa:
500 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a na koniec cienkimi strużkami żelatynę.
Na upieczony biszkopt wykładamy cienką warstwę pianki. NA piance układamy wiśnie i zalewamy frużeliną. Na zastygnięta frużelinę dajemy resztę pianki i dekorujemy:)
Zdjęcia nie mam, ponieważ ciasto błyskawicznie zniknęło ze stołu:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz