Snow-Falling-Effect

wtorek, 5 stycznia 2016

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

Pyszne rogaliki Polecam:)




SKŁADNIKI:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka (białak zostawiamy na koniec do smarowania rogalików)
  • 2 łyżki cukru waniliowego (mam swój własnej roboty)
  • 1 kostka drożdży
  • 1/3 margaryny (rozpuszczamy)
  • 1 szklanka mleka
  1. Drożdże, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mleka i 3łyżki mąki rozpuszczamy tak aby wyszedł nam rozczyn. Rozczyn ma mieć kosystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i czekamy ok 20 minut. 
  2. Pozostałą mąkę, cukry, żółtka, margarynę i mleko mieszamy w większej msce do połączenia się składników. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy go do tych składników wymieszanych w misce dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Ciasto ma odchodzić samo od rąk, ale nie ma być lejące.
  3. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 kule (porcje), wałkujemy z nich koło i dzielimy na ok 6 częsci (trójkąty). Na każdą część rójkąta nakładamy jabłka, może być marmolada lub dżem. Zwijamy, smarujemy białkiem i odstawiamy do napuszenia.
  4.  Pieczemy ok 15-20 min do zarumienie się w temp. 160-170*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz