Snow-Falling-Effect

wtorek, 22 września 2015

Ciasto Paryski Michałek

Dzisiaj upiekłam ciasto Paryski Michałek:) Biszkopt z masą z michałków i ciastkami paryskimi pycha;)




Biszkopt:
- 6 jaj
- 0,5 szkl. cukru kryształu
-1 szkl. mąki pszennej(tortowej)
-1 budyń czekoladowy
-1  łyżeczka octu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier.
Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet. Na koniec budyń, mąkę i proszek wszystko razem wymieszane. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min w temp. 180* Gdy ostygnie przekrajamy na pół.

DODATKOWO:
Potrzebujemy 2 opakowania ciastek Paryskich z Biedronki( podłużne przekładane kremem i marmoladą)

Masa Michałkowa:

0,5l śmietany kremówki 30% (najlepsza Rawicka z woreczka dostępna w Dino)
250 g serka mascarpone
1 śmietan-fix
12-15 michałków w białej czekoladzie

Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i dodajemy do ubitej serek mascarpone. Na koniec wrzucamy pokruszone michałki:)



POLEWA:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka śmietany 18% 
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 1/4 szklanki wody) 



POLEWA: 
Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier, kakao o wlewamy rozpuszczoną żelatynę. To wszystko zagotowujemy i studzimy. Wystudzoną polewę wylewamy na ciasto:) 

PRZEŁOŻENIE:
Biszkopt-masa-ciastkaparyskie-masa-biszkopt-polewa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz