czwartek, 2 grudnia 2010

Zapraszam na Sernik Nowojorski

Dzisiaj czas na szybki sernik:)
Jako, że sernik jest ulubionym ciastem wielu z Was;)

Sernik nowojorski

Składniki:
- 250 g ciasteczek digestive
- 125 g masła
- 1 kg twarogu mielonego na sernik
- 4 jajka
- 270 g cukru pudru
- 200 g śmietany
- skórka obtarta z jednej cytryny
- 80 ml soku z cytryny

Przygotowanie:

Ciasteczka drobno kruszymy mieszamy z rozpuszczonym i nieco ostudzonym masłem.
Dno tortownicy 25 cm wykładamy folią aluminiową, a następnie wykładamy pokruszonymi ciasteczkami.
Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Twaróg miksujemy z jajkami, cukrem, śmietaną, skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników, nie dłużej, bo urośnie i opadnie.
Masę przekładamy na schłodzony spód i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową tak, aby nie dotykała ona ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy około 90-110 minut. Gdy wierzch się zetnie jest to znak, że sernik jest gotowy.
Otwieramy drzwiczki i wyłączamy grzanie. Pozwalamy stygnąć mu około godziny w piekarniku. Gdy już będzie wystudzony, przekładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz