Snow-Falling-Effect

piątek, 28 stycznia 2011

ZAWIJANIEC MAKOWY-STRUCLA makowa

Uwielbiam tą struclę, u nas w domu robi się ją od lat nnnnna okazje i bez okazji:)a przepis jest autorswa margarytki:http://margarytka.blogspot.com/

Rozczyn:
5 dkg drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru

Ciasto:
4 żółtka
15 dag cukru
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
50 dag mąki
2 łyżki cukru waniliowego
10 dag masła

1 puszka masy makowej- ja kupuję tą biedronkową:)
2 łyżki mioduDo niej też dodaję trochę bakali:)

Przygotować rozczyn:
połączyć cukier z mlekiem, rozmieszać drożdże i dodać mąkę.Chwilkę odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę, rozczyn i roztopione, ale chłodne masło i pozostałe produkty.

Wyrobić na gładkie ciasto.
Zostawić na ok 60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ja zawsze stawiam w kuchni koło grzejnika;)
Masę makową wymieszać z bakaliami, miodem (można dodać pianę ubitą z 2 białek)

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, nałożyć masę makową i zawinąć.
Przełożyć na papier na dużej blasze, z tego przepisu wychodzą dwie strucle.

Zostawić na pół godziny aż podrosną, nakłuć widelcem na całej długości, posmarować wodą albo roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok 30-40 minut w 160 – 180 stopni
Po wystygnięciu polukrować.Może byc lukier kolorowy:)

PYCHOTKA:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz