czwartek, 26 maja 2011

ZApp Śmietanowiec

Zapp czyli tęcza na talerzu
Składniki:
  • 1 duże op. okrągłych biszkoptów,
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl. gorącej wody,,
  • 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebioeska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku)
  • owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki)
  • ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)

Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Wstawić do lodówki na 1−2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.

Ponownie wstawić do lodówki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz