Snow-Falling-Effect

niedziela, 13 lutego 2011

~~ZEBRA~~

ULUBIONA SZYBKA MEGA BABA:)


  • 5 dużych jaj
  • 2 i ½ szklanki* mąki (+ dodatkowo 2 łyżki) tortowej
  • 1 i ¼ szklanki cukru kryształu
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao


Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
ciepła woda

OSOBIŚCIE wolę ją z polewą czekoladową;)

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę z cukrem, dodać żółtka i zmiksować na gładką masę. Ciągle ucierając dodać mąkę z proszkiem, olej a na końcu wodę gazowaną. Gdy ciasto będzie gładkie podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki te dodatkowe. Ciasto wlewać na posmarowaną i wysypaną mąką tortownicę w następujący sposób: na środek tortownicy wlać 2 łyżki białej masy, na to 2 łyżki ciemnej masy, na to znów 2 łyżki białej i 2 łyżki ciemnej i tak aż do wykorzystania całego ciasta. Bądż wylać całe białe ciasto a później zaczynac od środka i wlewać ciemne, zataczać koła-okręgi:)
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 180-200 stopni. 
 Sprawdzić patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy wyciągnąć ciasto z piekarnika
 
Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wodą na gładki lukier i od razu polać ciasto. Bądż polewę-jak kto woli:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz