ULUBIONA SZYBKA MEGA BABA:)
- 5 dużych jaj
- 2 i ½ szklanki* mąki (+ dodatkowo 2 łyżki) tortowej
- 1 i ¼ szklanki cukru kryształu
- ¾ szklanki oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
ciepła woda
OSOBIŚCIE wolę ją z polewą czekoladową;)
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę z cukrem, dodać żółtka i zmiksować na gładką masę. Ciągle ucierając dodać mąkę z proszkiem, olej a na końcu wodę gazowaną. Gdy ciasto będzie gładkie podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki te dodatkowe. Ciasto wlewać na posmarowaną i wysypaną mąką tortownicę w następujący sposób: na środek tortownicy wlać 2 łyżki białej masy, na to 2 łyżki ciemnej masy, na to znów 2 łyżki białej i 2 łyżki ciemnej i tak aż do wykorzystania całego ciasta. Bądż wylać całe białe ciasto a później zaczynac od środka i wlewać ciemne, zataczać koła-okręgi:)
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Sprawdzić patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy wyciągnąć ciasto z piekarnika
Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wodą na gładki lukier i od razu polać ciasto. Bądż polewę-jak kto woli:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz