Snow-Falling-Effect

piątek, 12 lutego 2016

Leśny Mech ciasto szpinakowe



  Ciasto-blat szpinakowy:
 
  • 450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka oleju 
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1,4 szklanki wody
 DODATKOWO:

Połówka granatu, maliny lub borówki 


Przygotowanie:
  1. Blat szpinakowy: całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy, by pozbyć się wody. 
  2. Do ubitej masy jajecznej dodajemy szpinak i delikatnie miksujemy.
  3. Następnie wlewamy olej i wsypujemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
  4.  Wylewamy do okrągłej tortownicy wcześniej spód wyłożyć pergaminem i pieczemy ok 55-60 minut w 180* do tzw. suchego patyczka, bez termoobiegu.




Krem:
  1. Żelatynę namaczamy w wodzie, kiedy napęcznieje wstawiamy na ok 30 sekund do mikrofalówki, żeby zrobiła się lejąca i całkowicie się rozpuściła. Uważamy by się nie zagotowała, studzimy.
  2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy.

 Wierzch blatu szpinakowego to jest ok. 1/3 ciasta odkrajamy. Odkrojone ciasto delikatnie kruszymy.
Na ten grubszy blat wykładamy krem i posypujemy pokruszonym ciastem. Na pokruszone ciasto wykładamy granat, maliny, borówki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz