Snow-Falling-Effect

środa, 31 grudnia 2014

KARPATKA

Dziś Sylwester a mnie coś naszło na Karpatkę;)


Składniki na ciasto:

170 gram masła lub margaryny
310 ml wody
1 i 1/4 mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
5-6 całych jaj

Najpierw zagotowujemy wodę z masłem, do gotującej się wody dodajemy mąkę, proszek i cukier wszystko mieszamy aż powstanie gęsty budyń i nie będzie  grudek. Studzimy!

Gdy wystudzimy dodajemy 5-6 całych jaj. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę smarujemy i wykładamy pergaminem. Masę dzielimy na 2 części, każdą z nich pieczemy po ok 20 min w 200* bez termoobiegu.

SKŁADNIKI na masę:

0,5 l  mleka
1 szklanka cukru kryształu
1 budyń
2 żółtka
250 gram masła

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pół szklanki rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się mleka. UWAGA by masa się nie przypaliła. Wystudzić!

Wystudzony budyń lekko zmiksować dodać 2 żółtka. Następnie  porcjami dodać masło. Utrzeć na biały puch.

Upieczone i ostudzone placki przekładamy masą. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz