wtorek, 23 października 2012
Ciasto SHREK
Skoro dziś są moje imieninki więc i ciasto niech będzie inne a zarazem pyszne;)
Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i olej a na sam koniec dodać obydwie mąki przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Piec w 170-180* około 20 min. Na ostudzony biszkopt wylewamy mase 1. Masa1: duży zielony kubuś lub pysio 3 budynie waniliowe lub śmietankowe (dla mnie nie ma żadnej różnicy) Odlewamy 1,5 szklanki soku i mieszamy w nim budyń. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy wczesniej przygotowany budyń. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. Na ostudzoną masę kładziemy delicje-ja dałam truskawkowe w białej polewie-PYCHOTA. Na delicje mase 2.
MASA 2: Śmietanka 30% ja używam Piątnicy 440 ml 1 zielona galaretka Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Ubijamy śmitankę i pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną galaretkę. Na masę 2 wylewamy 2 galaretki zielone przyrządzone według przepisu na opakowaniu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz