czwartek, 16 czerwca 2011

Cytrynowiec


Masa cytrynowa: 
 - 2 budynie cytrynowe

 - 1 galaretka cytrynowa
 - 1 cytryna
 - 25 dkg masła 
 Pozostałe składniki:

 - 0,5 litra  śmietanki 30%
 - cukier puder
 - cukier wanilinowy
 - 3 szt.  śmietan fixu
 - wódka do nasączenia herbatników
 - herbatniki 
Spód biszkoptowy :
Składniki:
 - 4 jajka

 - 130 g mąki pszennej
 - 130 g mąki ziemniaczanej
 - 250 g cukru
 - 6 łyżek wody
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli

dodatkowo :

 - 2 łyżki kakao ( jeżeli chcemy otrzymać ciemny spód) .

Wykonanie :
Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C. 

Masa cytrynowa: 
2 budynie ugotować w 0,5  l. wody.
Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z cytryny. i gorące zmiksować.
Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować na masę.Wyłożyć na biszkopt.

Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem dodając również śmietan fixy i wyłożyć na masę cytrynową.

Namoczyć herbatniki w alkoholu i ułożyć na wierzch na śmietanie.
Wszystko polać polewą z cukru pudru z dodatkiem olejku cytrynowego lub cytryny.

To jest na blaszke 23X28

PYCHOTKA:)

1 komentarz:

  1. Równiez uwielbiam to ciasto, a czasami nawet dodaję do masy 3 łyżki Nutelli i jest pyszne, moja znajoma zakochala sie w tym smaku. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń