Snow-Falling-Effect

sobota, 4 października 2014

Jabłecznik Staropolski

Jabłka, jabłuszka kolorowe i pachnące, smaczne i chrupiące!!!
Dzisiaj upiekłam jabłecznik taki tradycyjny z przepisu mojej mamy;)

SKŁADNIKI:
25 dag masła
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
cukier wanilinowy
1 szkl. cukru kryształu
3 żółtka

Masa:
1,5 kg jabłek soczystych
2 łyżki cynamonu Kamis (uważam że jest najbardziej aromatyczny)
2 łyżki brązowego cukru

Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić 2/3 i 1/3.
Ciasto 1/3 włożyć do zamrażarki, a 2/3 wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiec ok 15 min w temp. 160*
Przygotować jabłka, które wcześniej zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać 2 łyżki cukru i cynamonu, wszystko przesmażyć tak by wyparował powstały sok. Masę jeszcze gorącą wykładamy na zapieczony spód a na to ścieramy na grubych oczkach ciasto, które było w zamrażarce. Wszystko pieczemy 40 min w temp. 180* Z TERMOOBIEGIEM.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz