Snow-Falling-Effect

piątek, 11 marca 2011

Chlebek do koszyczka.

 

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 2,5 dag drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki masła(margaryny)
  • dodatkowo
  • 2-3 łyżki mleka
Masło stopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól, drożdże z mlekiem i masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Ja stosuję metodę mojej babci: rzucić ciastem o blat posypany mąką i zagnieść, znowu rzucić i zagnieść. I tak nawet sto razy - męczące, ale bardzo skuteczne. Z wyrobionego ciasta uformować małe, podłużne chlebki. Powinno wyjść ok. 16 sztuk. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoją objętość (po ok. 20-30 minutach), każdy chlebek posmarować mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 25-35 minut (to zależy, jaki mamy piekarnik, trzeba patrzeć przez szybkę, chlebki będą idealne kiedy się zezłocą). Do koszyczka SUPER!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz