Snow-Falling-Effect

środa, 30 września 2015

Babcina Szarlotka

Najprawdziwsza szarlotka bez udziwnień;)


- 3 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
-1 kostka masła (250 g)
- 3 jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek bez różnicy jaka odmiana, takie jak lubicie
  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek zagnieść na stolnicy.
  2. Ciasto podzielić na dwie równe części: większą część 2/3 rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy, a mniejszą 1/3 zawinąć w folię i włożyć do  zamrażalnika na 0,5 h.
  3. Obrane jabłka, pokrojone w koskę, przesmażyć w garnku z odrobina wody, pod koniec dodać odrobinę cukru do smaku i cynamonu. Ja uwielbiam więc daję sobie dużo:)
  4. Na cisto wyłożone w tortownicy wykładamy przestudzone jabłka.
  5. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika.
  6. Piec ok. 45-50 minut w 180* do zarumienienia wierzchu ciasta.    

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz