~~~~KIEŁBASKI KASZUBSKIE~~~~
- 50 dag mięsa mielonego
- kilka ziaren jałowca
- tymianek
- majeranek
- 3 cebule
- ok 7 ząbków czosnku
- kilka ziaren gorczycy
- Bulion
- 2 szkl. śmietany
Wykonanie:
Posiekaną cebulę podsmażyć na złoto w niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do mięsa. Dodać 7 ząbków czosnku roztarte z solą, połowę utartych ziaren jałowca, zmieloną gorczycę, trochę majeranku i tymianku. Masę wyrobić i formować z niej wałeczki o długości ok. 10 cm i średnicy 3 cm, posypać z wierzchy mielonym jałowcem. Ułożyć kiełbaski w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piec w piekarniku do zrumienienia (ok. 30 min). Przełożyć do rondla, zalać gorącym bulionem i śmietaną. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. sos doprawić roztartym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz