poniedziałek, 14 lutego 2011

Kiełbaski Kaszubskie

~~~~KIEŁBASKI KASZUBSKIE~~~~

  • 50 dag mięsa mielonego
  • kilka ziaren jałowca
  • tymianek
  • majeranek
  • 3 cebule
  • ok 7 ząbków czosnku
  • kilka ziaren gorczycy
  • Bulion
  • 2 szkl. śmietany

Wykonanie:

Posiekaną cebulę podsmażyć na złoto w niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do mięsa. Dodać 7 ząbków czosnku roztarte z solą, połowę utartych ziaren jałowca, zmieloną gorczycę, trochę majeranku i tymianku. Masę wyrobić i formować z niej wałeczki o długości ok. 10 cm i średnicy 3 cm, posypać z wierzchy mielonym jałowcem. Ułożyć kiełbaski w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piec w piekarniku do zrumienienia (ok. 30 min). Przełożyć do rondla, zalać gorącym bulionem i śmietaną. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. sos doprawić roztartym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz