BABCINA prawdziwa szarlotka;)
W lato często podaję z lodami a w zimę z bitą smietanką;)
pochodzi z blogu MARGARYTKI:)
http://margarytka.blogspot.com/
Ciasto:
40 dag mąki tortowej
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru waniliowego
2 całe jajka
2 żółtka
20 dag masła
MASA-Jabłka:
1 kg jabłek
1 szkl cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem, podzielić na dwie części
1/3 – mniejszą zamrozić, a większą 2/3 wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Na ciasto rozsypać łyżkę bułki tartej (żeby wciągnęła ewentualny sok i nie zrobił się zakalec).
MASA:
Jeśli jabłka mają dużo soku to go odlać, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon. Jabłka wyłożyć na ciasto, a na górę zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec ok 40 minut w temp 200 stopni POSYPAĆ cukrem pudrem:)
no po prostu pychotka :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę Twój przepis skraść?
buziol