Snow-Falling-Effect

piątek, 28 stycznia 2011

*SZARLOTKA babci Stefci*

BABCINA prawdziwa szarlotka;)
W lato często podaję z lodami  a w zimę z bitą smietanką;)
pochodzi z blogu MARGARYTKI:)
http://margarytka.blogspot.com/


Ciasto:
40 dag mąki tortowej
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 łyżki cukru waniliowego 
2 całe jajka
2 żółtka
20 dag masła

MASA-Jabłka:
1 kg jabłek
1 szkl cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem, podzielić na dwie części 
1/3 – mniejszą zamrozić, a większą 2/3 wyłożyć na blachę  wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Na  ciasto rozsypać łyżkę bułki tartej (żeby wciągnęła ewentualny sok i nie zrobił się zakalec). 

MASA:

Jeśli jabłka mają dużo soku to go odlać, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon. Jabłka wyłożyć na ciasto, a na górę zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

Piec ok 40 minut w temp 200 stopni POSYPAĆ cukrem pudrem:)

1 komentarz:

  1. no po prostu pychotka :)

    Czy mogę Twój przepis skraść?

    buziol

    OdpowiedzUsuń