czwartek, 16 czerwca 2011

SNIKERS LENY






Ciasto: 
 - 0,5 kostki margaryny
 - 2 jajka

 - 2 łyżki miodu
 - 3 szkl. mąki
 - 1 szkl. cukru
 - 1 łyżeczka sody 
Masa:
 - 0,5  kostki margaryny
 - 3-4 łyżki miodu
 - 300-400 g orzechów włoskich
 - 0,5 szkl. cukru 
Krem:
 - 3/4 kostki masła lub margaryny
 - 3 żółtka
 - 1,5 szkl. cukru pudru
 - 1 cukier wanilinowy
 - 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej
 -0,75 l mleka 

Wykonanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy i podzielić na dwie równe części.
Pierwszą część  ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 170-180 stopni C.
Drugą część ciasta będziemy piekli wraz z masą orzechową, którą należy przygotować wg poniższych wskazówek.

Masa orzechowa:
Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki.  Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Następnie wylewamy jeszcze gorącą masę orzechową na drugą część surowego ciasta i wkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C.

 Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z  ciepłych , lekko ostudzonych placków ściągamy papier do pieczenia, aby nam nie przywarł.).

Krem:
Z mleka i kaszki gotujemy kaszkę manną tak długo aż zrobi sie gęsta. Pozostawiamy ją do zupełnego ostudzenia.
Następnie ucieramy masło  z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy dodajemy po łyżce zimnej kaszki i całość ręcznie ucieramy.  

 Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami .  Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.
 
DOBRA rada:Ciasto najlepiej przygotować na ok. 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze i zdąży zmięknąć , gdyż w tym samym dniu po upieczeniu spód z ciasta piernikowego może być lekko twardawy ( chociaż zjadliwy).
Smacznego!   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz