Ciasto:
- 0,5 kostki margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody
Masa:
- 0,5 kostki margaryny
- 3-4 łyżki miodu
- 300-400 g orzechów włoskich
- 0,5 szkl. cukru
Krem:
- 3/4 kostki masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej
-0,75 l mleka
Wykonanie:
Ciasto:Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy i podzielić na dwie równe części.
Pierwszą część ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 170-180 stopni C.
Drugą część ciasta będziemy piekli wraz z masą orzechową, którą należy przygotować wg poniższych wskazówek.
Masa orzechowa:
Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Następnie wylewamy jeszcze gorącą masę orzechową na drugą część surowego ciasta i wkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C.
Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z ciepłych , lekko ostudzonych placków ściągamy papier do pieczenia, aby nam nie przywarł.).
Krem:
Z mleka i kaszki gotujemy kaszkę manną tak długo aż zrobi sie gęsta. Pozostawiamy ją do zupełnego ostudzenia.
Następnie ucieramy masło z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy dodajemy po łyżce zimnej kaszki i całość ręcznie ucieramy.
Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami . Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.
DOBRA rada:Ciasto najlepiej przygotować na ok. 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze i zdąży zmięknąć , gdyż w tym samym dniu po upieczeniu spód z ciasta piernikowego może być lekko twardawy ( chociaż zjadliwy).
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz