Snow-Falling-Effect

środa, 17 września 2014

Dżem z dyni z imbirem i pomarańczą oraz goździkami

Sezon na dynie uważam w pełni otwarty:)

ok 3 kg dyni (obrana, strata na maszynce na grubych oczkach)
ok. 5 dag imbiru świeżego również starty na drobnych oczkach
2 pomarańcze
2 łyżeczki cynamonu
6 goździków
3 szklanki wody
cukier kryształ ( w zależności czy ma być słodkie czy nie ja dałam 2 szkl)
3 galaretki pomarańczowe

Dynie wkładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę i dusimy by zrobiła się miekka ok 1,5 h
Gdy będzie w mairę miękka dodajemy sok z pomarańczy, imbir, cynamon, gożdziki i cukier dusimy jeszcze ok 1 h by wszystko przeszło zapachem cynamonu i gożdzików.
Gdy dynia będzie gotowa miksujemy blenderem i wsypujemy galaretki, zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Nie pasteryzujemy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz