piątek, 4 lutego 2011

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

SKŁADNIKI:
  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 0,5 kg mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. oleju

Do miski wsypać szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukry.
Następnie łączymy mleko, drożdze i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy urośnie dodajemy pozostrałe składniki. Mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie wyrabiamy rękoma, podsypując mąką. Dzielimy na 4 części. Kazdą część rozwałkowujemy tak by wyszedł okrąg. Ciasto tniemy na trójkąty. Najprościej zaczynając od środka. Marmoladą smarujemy trójkąt badź dajemy tylko na sam środek marmoladę-jak kto woli i zawijamy pozostawiamy jeszcze na wysmarowanej i wyłożonej pergaminem blaszce ok 15 min i na 15 min do piekarnika- piec w 220*C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz