Snow-Falling-Effect

czwartek, 16 czerwca 2011

Niemiec


Składniki na ciasto:

 - 1/4 szklanki kakao
 - 1/2 szklanki gorącej wody
 - 25 dkg masła lub margaryny
 - 2 i 1/4 szklanki cukru 
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - 4 jajka
 - 2 szklanki mąki
 - 1 łyżeczka sody
 - 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka

Kakao wymieszać z wodą i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i wanilią na pyszystą masę, dodawać po jednym jajku ( dobrze ubić po dodaniu każdego jajka).
Mąkę wymieszać z sodą , dodawać na przemian z rozpuszczonym kakao, oraz maślankę o temperaturze pokojowej.
Ubijac tak długo , aż składniki dobrze się połączą.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części , każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy ok. 23 cm , wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (dla pewności można po prostu wyścielić pergaminem).
 Piec 25 - 30 minut w temp. ok. 180 st.C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na jakieś 5 minut , a następnie wyłożyć , najlepiej na kratkę kuchenną (nie na ściereczkę , bo może się przykleić - już to sprawdziłam , ale papierowy ręcznik nadaje się ;-)).

Masa:
 - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
 - 3 zółtka
 - 12 dkg masła lub margaryny
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
 - 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 
W garnuszku wymieszać skondensowane mleko, dodać roztrzepane zółtka i masło.
Podgrzewać na małym ogniu stale mieszająć!, aż masa zgęstnieje ( od momentu zagotowania, trwa to tylko chwilę).
Zdjąć z ognia dodać wanilię, wiórki kokosowe,posiekane orzechy, wymieszać.
Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane trzy warstwy łącznie z wierzchem.
Całość udekorować kawałkami orzechów, można polać czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz