Snow-Falling-Effect

niedziela, 2 października 2011

Skubaniec

Składniki:
1 margaryna palma lub masło roślinne
0,75 kg mąki krupczatki
Ok. 20 dag cukru
mała łyżeczka proszku do piezenia
4 żółtka
kwaśna śmietana
kakao
orzechy, rodzynki, powidło, konfitura z róża (niekoniecznie), Wiśnie w syropie,

Zrobić kruche ciasto. Mąke zmieszać z proszkiem do pieczenia, odrobiną cukru pudru szczyptą soli. Rozrobić z margaryną, następnie dodać żółtka i śmietany tyle by ciasto była dosyć miękkie. Ciasto wyrobić. Podzielić na 3 części dwie większe jedną mniejszą. Jedną częścią wyłożyć spód blachy i włożyć do lodówki. Drugą większą część włożyć do zamrażalnika (będzie tarta na grubych oczkach na wierzchu). Do mniejszej części dodajemy łyżkę śmietany i tyle kakao by ciasto miało odpowiednią konsystencję i również wkładamy do zamrażalnika. Rozrabiamy powidło z różą. Siekamy orzechy. Wyjmujemy blechę z lodówki. Ciasto smarujemy powidłem, następnie ścieramy ciemne ciasto i wkładamy blache powrotem do lodówki. Ubijamy pianę z białek na parze (najlepiej w blaszanej misce na garczku z parującą wodą) z cukrem. Pianę kładziemy na ciemne ciasto, na pianę sypiemy orzechy, rodzynki i wiśnie i trzemy ciasto jasne. Wkładamy do piekarnika.

Piec w 175 C przez ok. 45 min Można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz