Snow-Falling-Effect

poniedziałek, 30 maja 2011

Tort Truskawkowy

Składniki na 1 biszkopt (należy przygotować 2 biszkopty, czyli ilość składników podwoić):
5 jajek, w temperaturze pokojowej, oddzielone żółtka od białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie rum MALIBU

Masa mascarpone:
2/3 szklanki cukru pudru
 1 kg sera mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
oraz:
1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej
500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę
Dekoracja boki:

1 szklanka 250 ml śmietanki kremowej 30% (zimnej)
2 - 3 garście małej, gotowej bezy
200 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę

  • Przygotować biszkopt:
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami lub bułką tartą.
  • Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 4 - 5 minuty, aż piana będzie lśniąca i gęsta. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tak aby nie zmniejszyć objętości piany.
  • Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut, aż biszkopt urośnie i będzie lekko zrumieniony. Studzić przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić przez 15 minut. Wyłożyć na metalową kratkę.
  • Upiec drugi biszkopt jak powyżej. Po ostudzeniu każdy biszkopt przekroić na 2 blaty. Zachować okruchy na posypanie wierzchu tortu. Przygotować nasączenie biszkoptu.

  • Przygotować masę mascarpone:
  • Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę zimną śmietanką kremówką, a następnie z połową konfitury truskawkowej.
  • Drugą połowę konfitury truskawkowej podgrzać, ostudzić i połączyć z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami (500 g).

  • Przygotować tort: Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go 3 łyżkami nasączenia. Wyłożyć 1/3 część przygotowanych truskawek z konfiturą, a następnie rozsmarować 1/3 masy mascarpone. Położyć drugi blat biszkoptu, skropić nasączeniem, wyłożyć 1/3 część pokrojonych truskawek i 1/3 część masy. Położyć 3 krążek, nasączyć, rozłożyć ostatnią część truskawek i masy. Położyć ostatni, czwarty krążek, skropić go nasączeniem i posypać pokruszonym biszkoptem.
  • Udekorować boki: Ubitą zimną śmietanę kremówkę wymieszać z pokruszoną bezą i pokrojonymi truskawkami (200 g). Obłożyć boki tortu. Wierzch udekorować gotową bezą, kwiatami i truskawkami. Wstawić do lodówki.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz