Składniki na 1 biszkopt (należy przygotować 2 biszkopty, czyli ilość składników podwoić):
• 5 jajek, w temperaturze pokojowej, oddzielone żółtka od białek• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
• 5 czubatych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie rum MALIBU
Masa mascarpone:
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 1 kg sera mascarpone
• 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
oraz:
• 1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej
• 500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę
Dekoracja boki:
• 1 szklanka 250 ml śmietanki kremowej 30% (zimnej)
• 2 - 3 garście małej, gotowej bezy
• 200 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę
- Przygotować biszkopt:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami lub bułką tartą.
- Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 4 - 5 minuty, aż piana będzie lśniąca i gęsta. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tak aby nie zmniejszyć objętości piany.
- Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut, aż biszkopt urośnie i będzie lekko zrumieniony. Studzić przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić przez 15 minut. Wyłożyć na metalową kratkę.
- Upiec drugi biszkopt jak powyżej. Po ostudzeniu każdy biszkopt przekroić na 2 blaty. Zachować okruchy na posypanie wierzchu tortu. Przygotować nasączenie biszkoptu.
- Przygotować masę mascarpone:
- Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę zimną śmietanką kremówką, a następnie z połową konfitury truskawkowej.
- Drugą połowę konfitury truskawkowej podgrzać, ostudzić i połączyć z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami (500 g).
- Przygotować tort: Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go 3 łyżkami nasączenia. Wyłożyć 1/3 część przygotowanych truskawek z konfiturą, a następnie rozsmarować 1/3 masy mascarpone. Położyć drugi blat biszkoptu, skropić nasączeniem, wyłożyć 1/3 część pokrojonych truskawek i 1/3 część masy. Położyć 3 krążek, nasączyć, rozłożyć ostatnią część truskawek i masy. Położyć ostatni, czwarty krążek, skropić go nasączeniem i posypać pokruszonym biszkoptem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz