MUFFINKI POMARAŃCZOWE
pochodzą z bloga mistrzyni w gotowaniu i pieczeniu...Margarytki...
pochodzą z bloga mistrzyni w gotowaniu i pieczeniu...Margarytki...
Składniki na ok 24 muffinki:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 jajka
2/3 szkl. oleju
1 szkl. soku pomarańczowego
1/2 szkl. jogurtu naturalnego albo mleka
2 pomarańcze
skórka pomarańczowa kandyzowana
lukier:
1/2 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki soku pomarańczowego
Pomarańcze dobrze umyć gorącą wodą, zetrzeć skórkę pomarańczową a miąższ pokroić na mniejsze kawałki.
Składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce
Składniki mokre: jajka, olej, sok pomarańczowy, jogurt wymieszać w drugiej misce.
Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać do połączenia składników.
Dodać cząstki pomarańczy i skórkę pomarańczową.
Foremki do muffinek napełnić do wysokości 2/3 ciastem i piec ok 15 – 20 minut w 180* w termoobiegu 160*
Z cukru pudru i soku pomarańczowego utrzeć lukier, polukrować ostudzone babeczki i ozdobić je kandyzowaną skórką pomarańczową.
BABECZKI WSZYSTKIEGO DOBREGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz