niedziela, 21 lutego 2016
Malinowo- bezowa Chmurka
Składniki:
Ciasto Kruche:
1,5 szklanki mąki
1-2 jaja
1 cukier wanilinowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kostki masła (125g)
1/4 szklanki cukru pudru jeśli lubimy słodkie dodajmy 0,5 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy, odkładamy do lodówki na 0,5 godziny. PO tym czasie wykładamy na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem. Podpiekamy ok 15-20 minut w 170* do zarumienienia się ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia.
Maliny w galaretce:
3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy
3 szklanki wody
0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok)
Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wody, studzimy, kiedy galaretka zacznie nam tężeć wsypujemy maliny delikatnie mieszamy i zalewamy wystudzone, zimne iasto kruche. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody
Najpierw rozrabiamy żelatynę, studzimy. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę pod koniec ubijania dodajemy cukier, serek mascarpone i chłodną żelatynę.
Masę tą wykładamy na zastygnięte maliny.
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Biała musza mieć temperaturę pokojową, ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po 1 łyżce cukru a na sam koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Przekładamy na tortownicę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 120* przez ok 1h jesli widzimy, że dobrze nie wyschła możemy czas wydłużyć. Moja się piekła ok 1,2 godziny a i tak lekka pianka była w środku.
Przygotowując to ciasto polecam zacząć właśnie od bezy, żeby sobie wyschła spokojnie i wystygła. Później robimy ciasto kruche i ressztę.
Na spód ciasto kruche, malinyw galaretce, masa śmietanowa, beza.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz