Snow-Falling-Effect

poniedziałek, 29 lutego 2016

Pianka Cytrynowa




 Super delikatna pianka cytrynowa z bitą śmietaną.

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanku cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • olejek cytrynowy


Białka ubić na sztywno (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową). Pod koniec ubijania dodać oba cukry oraz po jednym żółtku. Na koniec delikatnie przesiewamy mąki do piany i łyżką drewnianą mieszamy. Na sam koniec wlewamy olejek. Blaszkę (25X35) wykładamy pergaminem i wylewamy masę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w temp. 160-170*

Pianka Cytrynowa:

  • 2 opakowania śnieżki w proszku
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400ml wody


Najpierw zaczynamy od galaretki. 2 galaretki rozpuszczamy w 400ml wody- studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem i dodajemy tężejącą galaretkę. Mieszamy i wylewamy na wcześniej upieczony i ostudzony biszkopt. Od razu wstawiamy do lodówki.

DODATKOWO:

  • 2 galaretki rozpuszczamy w 800ml wody. 
  • Zostawiamy do ostudzenia, gdy zacznie tężeć wylewamy na piankę i odkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.


Masa Kremowa:


  • 1l kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny rozrabiamy w 80ml wody (ok 1/4)


Żelatynę namaczamy, po czym wkładamy do mikrofalówki do całkowitego rozpuszczenia.
 UWAGA trzeba pilnować by żelatyna się nie zagotowała. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec małymi partiamy dodajemy cukier. Na sam koniec wlewamy zimną! żelatynę cienką strużką.Nadal chwilkę miksujemy. Kremówkę przekładamy na galaretkę a 1/4 zostawiamy do dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz