SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE:
- 4 szklanki mąki
- cukier wanilinowy
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 żóltka
- 3/4 kostki margaryny
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przełożyć na stolnicę dodać resztę składników posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiec ok 10 min w 180*
MASA SEROWA:
1,5 kg zmielonego już sera (zmieliłam dwukrotnie)
10 jajek
2 szklanki cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
aromat cytrynowy
6 łyżek mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 kostki margaryny lub masła (pamiętać że niektóre mają wagę 200 g a potrzebujemy w sumie tej margaryny 375 g)
Żółtka ucieramy z cukrami i margaryną (masłem) na puszystą masę.
Dodajemy zmielony ser, obie mąki i aromat. Z białek pozostałych z ciasta kruchego i tych z masy serowej ubijamy na sztywno pianę ze szklanką cukru.
Jaki elegancki, wysoki sernik!
OdpowiedzUsuńBeatko ja robie serniki tylko z sera na wagę nigdy z wiaderek;)
Usuń