poniedziałek, 10 listopada 2014

Puszysty Delikatny Sernik

Polecam sernik mojego autorstwa najlepszy jaki jadłam do tej pory, jest mokry, delikatny, rozpływa się w ustach...


SKŁADNIKI:

CIASTO KRUCHE:


  • 4 szklanki mąki
  • cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 żóltka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przełożyć na stolnicę dodać resztę składników posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiec ok 10 min w 180*

MASA SEROWA:
 
1,5 kg zmielonego już sera (zmieliłam dwukrotnie)
10 jajek
2 szklanki cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
aromat cytrynowy
6 łyżek mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 kostki margaryny lub masła (pamiętać że niektóre mają wagę 200 g a potrzebujemy w sumie tej margaryny 375 g)


Żółtka ucieramy z cukrami  i margaryną (masłem) na puszystą masę.
Dodajemy zmielony ser, obie mąki i aromat. Z białek pozostałych z ciasta kruchego i tych z masy serowej ubijamy na sztywno pianę ze szklanką cukru.
Ubitą pianę delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na ciasto i piec ok 1 godz w 180-200*
 

2 komentarze: