Dziś Sylwester a mnie coś naszło na Karpatkę;)
Składniki na ciasto:
170 gram masła lub margaryny
310 ml wody
1 i 1/4 mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
5-6 całych jaj
Najpierw zagotowujemy wodę z masłem, do gotującej się wody dodajemy mąkę, proszek i cukier wszystko mieszamy aż powstanie gęsty budyń i nie będzie grudek. Studzimy!
Gdy wystudzimy dodajemy 5-6 całych jaj. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę smarujemy i wykładamy pergaminem. Masę dzielimy na 2 części, każdą z nich pieczemy po ok 20 min w 200* bez termoobiegu.
SKŁADNIKI na masę:
0,5 l mleka
1 szklanka cukru kryształu
1 budyń
2 żółtka
250 gram masła
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pół szklanki rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się mleka. UWAGA by masa się nie przypaliła. Wystudzić!
Wystudzony budyń lekko zmiksować dodać 2 żółtka. Następnie porcjami dodać masło. Utrzeć na biały puch.
Upieczone i ostudzone placki przekładamy masą. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz