BISZKOPT:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru kryształu
- 1 cukier wanilinowy
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek oleju
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier kryształ i cukier wanilinowy i miksujemy, aż się cukier rozpuści. Następnie dodajemy żółtka chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką najlepiej drewnianą. Tak przygotowaną masę wlewamy do blaszki
wyłożonej papierem i pieczemy ok 15 min w 170* Do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy.
CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki suchego maku
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy.
KREM BUDYNIOWY:
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat migdałowy
Dodatkowo 1 kostka masła 250 gram.
Odlewamy szklankę mleka. Resztę zagotowujemy. Następnie w osobnym naczyniu miksujemy budyń, żółtka, cukier, obie mąki i aromat. Do gotującego mleka wlewamy przygotowaną masę i gotujemy ciągle mieszając, gdyż UWAGA budyń łatwo się przypala. Odstawiamy do ostudzenia.
Gdy wystygnie miksujemy masło i dodajemy po łyżce budyniu, nie może być nawet letni gdyż się zważy!
POLEWA KAKAOWA:
- 1/3 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- łyżka kakao
Margarynę, cukier, wodę i kakao wszystko wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Kiedy polewa będzie stygnąc zaczynamy składać ciasto.
DODATKOWO POTRZEBNE DŻEM, BISZKOPTY OKRĄGŁE I ALKOHOL NAJLEPIEJ WÓDKA.
- Biszkopt nasączamy lekko alkoholem następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki.
- Na to wykładamy ciasto makowo-kokosowe.
- Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy.
- Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty.
- Na biszkopty wylewamy przygotowaną polewę kakaową i posypujemy wiórkami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz