Snow-Falling-Effect

piątek, 23 stycznia 2015

Pijak-Cycki Murzynki

Nazwy choć śmieszne to ciasto przepyszne no i nie dla dzieci gdyż zawiera alkohol;)



BISZKOPT:


  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier kryształ i cukier wanilinowy i miksujemy, aż się cukier rozpuści. Następnie dodajemy żółtka chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką najlepiej drewnianą. Tak przygotowaną masę wlewamy do blaszki 
wyłożonej papierem i pieczemy ok 15 min w 170* Do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy. 

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki suchego maku
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy.

KREM BUDYNIOWY:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat migdałowy
Dodatkowo 1 kostka masła 250 gram.

Odlewamy szklankę mleka. Resztę zagotowujemy. Następnie w osobnym naczyniu miksujemy budyń, żółtka, cukier, obie mąki i aromat. Do gotującego mleka wlewamy przygotowaną masę i gotujemy ciągle mieszając, gdyż UWAGA budyń łatwo się przypala. Odstawiamy do ostudzenia.
Gdy wystygnie miksujemy masło i dodajemy po łyżce budyniu, nie może być nawet letni gdyż się zważy!

POLEWA KAKAOWA:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • łyżka kakao
Margarynę, cukier, wodę i kakao wszystko wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Kiedy polewa będzie stygnąc zaczynamy składać ciasto. 

DODATKOWO POTRZEBNE DŻEM, BISZKOPTY OKRĄGŁE I ALKOHOL NAJLEPIEJ WÓDKA.

  1. Biszkopt nasączamy lekko alkoholem następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki. 
  2. Na to wykładamy ciasto makowo-kokosowe.
  3.  Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy.
  4.  Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty. 
  5. Na biszkopty wylewamy przygotowaną polewę kakaową i posypujemy wiórkami:)
 Jeśli chcemy cycki murzynki to na każdy biszkopt układamy po rodzynce;)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz