Dla jednych to ciasto przypomina Maxi kinga dla innych Snickersa;)
Pyszne, słodkie połączenie czekolady z orzeszkami;)
SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki cukru kryształu
1-2 cukier wanilinowy
mleko w proszku ja użyłam mlekowity oby nie był to granulat musi być pyłek
1,5 kostki masła śmietankowego ( margaryna ciężka i nie komponuje się zbytnio z masą)
DODATKOWO:
masa kajmakowa (krówkowa) 1 puszka
Herbatniki Petit ok 80 szt. w opakowaniu Firmy Krakuski jest 10 szt.
Mleko zagotować z cukrami ostudzić. Do wystudzonego mleka dodawać partiami mleko w proszku i masełko-na przemian. Kiedy masa będzie gotowa na blaszkę wyłożona pergaminem układamy herbatniki.
Na herbatniki połowę masy mlecznej, na tą masę znów herbatniki, na herbatniki masa kajmakowa-całą puszkę równomiernie rozprowadzić.
Na kajmak wyłożyć ponownie herbatniki i drugą część masy mlecznej.
Na masę mleczną zaś wyłożyć herbatniki.
Polewa:
2 czekolady mleczne lub białe
200g orzeszków ziemnych solonych
10 łyżek mleka
Czekoladę połamać i rozpuścić w mleku. Lekko ostudzić i dodać orzeszki. Wystudzić do takiej konsystencji by nie zastygła. Wyłożyć na cisto-tzn. herbatniki. Wstawić do lodówki. Pyszne;)
W skrócie:
Herbatniki, masa mleczna, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa mleczna, herbatniki, polewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz