piątek, 31 lipca 2015

Ogórki po meksykańsku z chili

Super ogóreczki do zakąseczki. Pikantniejsze, super w smaku.
Ogóreczki po meksykańsku


2,5 kg ogórków
4 łyżki soli

Zalewa:

  • 8 łyżek oleju
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 łyżeczki chili (pieprz cayenne), chyba, że ktoś woli mega pikantne to 3 przyprawy tylko z Prymata bądź Kamisa
  • 4 ząbki czosnku


1. Ogórki pokroić w paski, zasypać solą i odstawić na 6 h.
2. Po 6h odlać wodę dodać przeciśnięty czosnek i chili wszystko wymieszać i odstawić na czas przygotowywania zalewy.
3, Zalewa: ocet, olej i cukier zagotować. Ostudzić i zalać ogórki na 12 h
4. Po 12 godzinach ogórki przełożyć do słoików  zalać pozostałą zalewą. Nie pasteryzować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz