Ogóreczki po meksykańsku |
2,5 kg ogórków
4 łyżki soli
Zalewa:
- 8 łyżek oleju
- 0,5 kg cukru
- 1,5 szklanki octu
- 2 łyżeczki chili (pieprz cayenne), chyba, że ktoś woli mega pikantne to 3 przyprawy tylko z Prymata bądź Kamisa
- 4 ząbki czosnku
1. Ogórki pokroić w paski, zasypać solą i odstawić na 6 h.
2. Po 6h odlać wodę dodać przeciśnięty czosnek i chili wszystko wymieszać i odstawić na czas przygotowywania zalewy.
3, Zalewa: ocet, olej i cukier zagotować. Ostudzić i zalać ogórki na 12 h
4. Po 12 godzinach ogórki przełożyć do słoików zalać pozostałą zalewą. Nie pasteryzować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz