niedziela, 3 stycznia 2016

Cytrynowy sernik na zimno

U nas -15*C brr strasznie zimno i naszło mnie tak na serniczek na zimno;)


  • 1 kg sera w wiaderku
  • 2 galaretki cytrynowe (rozpuszczamy w 3 szklankach wody)
  • 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 l śmietany 30% lub 36%
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • DODATKOWO: 1 lub 2 galaretki na górę rozpuszczona 1 w 1,5 szkl. wody)



  1. Ser mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. W międzyczasie przygotowujemy galaretki i zostawiamy do ostudzenia.
  2. W drugiej mijsce ubijamy śmietanę na sztywno.
  3. Do masy serowej delikatnie dodajemy bitą śmietanę i tężejące chłodne galaretki ( nie mogą zastygnąć muszą być lejące) oraz aromat. Chwilkę mieszamy do połączenia się składników.
  4. Biszkopty wykładamy na blaszkę i wylewamy na nie masę. Na górę rozrabiamy dodatkową galaretkę.

SMACZNEGO:)
Sernik na zimno

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz