poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Ptasie Mleczko z roladą "Ślimak"





















Składniki:
1 jogurt grecki 440 ml
0,5 szklanki mleka 3.2%
2 śnieżki
2 galaretki
1,5 szklanki wody
1 rolada kakaowa z Lidla

Dodatkowo:
1 mały słoik dżemu kwaśnego ( mogą być prażone jabłka)
ok. 12 sztuk herbatników


  1. Ptasie mleczko przygotowujemy w keksówce 25x13, którą wykładamy folią aluminiową.
  2. Przygotowujemy galaretki, rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. Jogurt,mleko ubijamy chwilkę i dodajemy śnieżki, miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Kiedy galaretka będzie chłodna wlewamy do masy i jeszcze chwilę ok 2 min. miksujemy.
  4. Do keksówki na spód wykładamy herbatniki, jeśli się nie mieszczą przycinamy.
  5. Herbatniki smarujemy dżemem lub  jabłkami prażonymi tak ok 1 cm wysokości.
  6. Na środek wykładamy roladę.
  7. Na roladę wylewamy ptasie mleczko. Odtsawiamy do całkowitego zastygnięcia.
  8. Na górę możemy zetrzeć czekoladę lub wylać galaretkę (wtedy dodatkowo 1 galaretka rozpuszczona w 2 szklankach wody).
UWAGA: Jeśli chcemy zrobić dwukolorowe ptasie mleczko to masę jogurtową dzielimy na pół, i wtedy każdą z galaretke rozrabiamy w 3/4 szklanki wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz