Składniki:
1 jogurt grecki 440 ml
0,5 szklanki mleka 3.2%
2 śnieżki
2 galaretki
1,5 szklanki wody
1 rolada kakaowa z Lidla
Dodatkowo:
1 mały słoik dżemu kwaśnego ( mogą być prażone jabłka)
ok. 12 sztuk herbatników
- Ptasie mleczko przygotowujemy w keksówce 25x13, którą wykładamy folią aluminiową.
- Przygotowujemy galaretki, rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia.
- Jogurt,mleko ubijamy chwilkę i dodajemy śnieżki, miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Kiedy galaretka będzie chłodna wlewamy do masy i jeszcze chwilę ok 2 min. miksujemy.
- Do keksówki na spód wykładamy herbatniki, jeśli się nie mieszczą przycinamy.
- Herbatniki smarujemy dżemem lub jabłkami prażonymi tak ok 1 cm wysokości.
- Na środek wykładamy roladę.
- Na roladę wylewamy ptasie mleczko. Odtsawiamy do całkowitego zastygnięcia.
- Na górę możemy zetrzeć czekoladę lub wylać galaretkę (wtedy dodatkowo 1 galaretka rozpuszczona w 2 szklankach wody).
UWAGA: Jeśli chcemy zrobić dwukolorowe ptasie mleczko to masę jogurtową dzielimy na pół, i wtedy każdą z galaretke rozrabiamy w 3/4 szklanki wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz